Wij zijn het Wasven. Groen in alles wat we doen.

Volg je ons al op Social Media?

Wasven.nl - Groendomein in EindhovenWasven.nl - Groendomein in Eindhoven
  • Home
  • Gasterij
    • Goed toeven
      • Op de kaart
      • Samen genieten
      • Zelf ontdekken
    • Bij gelegenheid
      • Iets te vieren?
      • Groen trouwen
      • Gedenkwaardig
    • Zakelijk gezien
      • Vergaderen
      • Net werken
      • Goed bezig
  • Winkel
    • Op eigen erf
      • Brood
      • Banket
      • Koffie
    • Van eigen erf
      • Groente & kruiden
      • Honing
      • Lekker lokaal
    • Bedrijvigheid
      • Op de zaak
      • Voor de zaak
      • Naar de zaak
  • Zorg
    • Basisdagbesteding
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
    • Dagbesteding
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
    • Leerwerkplekken
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
  • Groen
    • Landschap
      • Ecotopen
      • Ecologisch beheer
      • Stadsboswachter
    • Landbouw
      • Tuinderij
      • Imkerij
      • Stad en Streek
    • Erfgoed
      • Buitenlui
      • Boeren
      • Burgers
  • Community
    • Ervaren
      • Educatie
      • Recreatie
      • Communicatie
    • Ontwikkelen
      • Teamwerk
      • Vrijwilligerswerk
      • Stage
    • Ondernemen
      • Burgerinitiatief
      • Besturen
      • Verantwoording
  • Agenda
  • Contact

Wasweetje: de BuizerdVette Vogel ZondagmiddagAllerleukste bijbaantjeVogels en klein wild in je tuinWinter in de moestuin

Van akker tot bakker

betty
mrt 4, 2018 Groen, Landbouw, Van eigen erf, Winkel 0 opmerkingen

Sinds 2016 heeft het Groendomein de akker in beheer die langs het spoor ligt aan de Hofstraat. De Warandeakker noemen we deze akker. Een Warande is een gebied waar de kasteelheer, in vroeger tijden, op klein wild ging jagen.

Op deze akker hadden we in oktober 2017 winterrogge gezaaid, een graansoort die voor de winter al groeit en in het voorjaar snel verder uitstoelt en het onkruid snel gaat onderdrukken. Natuurlijk gebruiken we op de natuurakkers in ons gebied geen bestrijdingsmiddelen! Om de akker heen ligt een akkerbloemen/ kruidenrand voor insecten en alles wat dat nog meer aantrekt.

Ondanks de droge zomer, konden we de rogge in juli maaien en dorsen. Bijna 1000 kilo rogge vulden de bakken en 50 balen stro de veldschuur.

De rogge werd na voldoende drogen naar Hermus in Made gebracht. Een maalderij waar ontzettend veel graan uit alle delen van de wereld wordt verwerkt. Onze rogge werd geschoond, het kaf van het koren gescheiden en daarna vermalen tot meel. De molenaar was kritisch en wilde natuurlijk ook het beste van het beste. 38 zakken biologisch roggemeel van 25 kilogram werden uiteindelijk terug mee naar Eindhoven genomen. Trouwens ook nog 2 zakken geschoonde rogge voor de stadsbrouwer om bier van te maken. We hebben het roggemeel laten testen bij een proefbakkerij in Rotterdam, die de kwaliteit onderzoekt en het blijkt een zeer eiwitrijk product te zijn van uitstekende kwaliteit. Wat is er mooier dan, dat onze eigen bakkers er een mooi brood van kunnen bakken of bepaalde koeken.

Het is letterlijk van akker tot bakker. Een heerlijk streekproduct dat je zeker moet gaan proeven! En het heeft het SCAL EKO- keurmerk, dus een eerlijk product.

betty

Verslag cursus: hakhout- en geriefbosjesVorig bericht
Een das in het WasvengebiedVolgend bericht

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

<

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes

Wasven
Celebeslaan 30
5641 AG Eindhoven

Klik hier voor de routebeschrijving

Privacy | ANBI

Openingstijden

Winkel
Dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 16 uur.

Gasterij
Dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

Zie agenda voor afwijkende openingstijden tijdens evenementen.

Voor groepen/arrangementen aangepaste tijden mogelijk in overleg.

Contact

Gasterij
040 – 787 07 07 / gasterij@wasven.nl

Winkel
040 – 787 07 08 / winkel@wasven.nl

Zorg
040 – 787 07 09 / zorg@wasven.nl

Groen
040 – 787 07 06 / groen@wasven.nl

©2020 - Realisatie door Freshmonks.nl