Wij zijn het Wasven. Groen in alles wat we doen.

Volg je ons al op Social Media?

Wasven.nl - Groendomein in EindhovenWasven.nl - Groendomein in Eindhoven
  • Home
  • Gasterij
    • Goed toeven
      • Op de kaart
      • Samen genieten
      • Zelf ontdekken
    • Bij gelegenheid
      • Iets te vieren?
      • Groen trouwen
      • Gedenkwaardig
    • Zakelijk gezien
      • Vergaderen
      • Net werken
      • Goed bezig
  • Winkel
    • Op eigen erf
      • Brood
      • Banket
      • Koffie
    • Van eigen erf
      • Groente & kruiden
      • Honing
      • Lekker lokaal
    • Bedrijvigheid
      • Op de zaak
      • Voor de zaak
      • Naar de zaak
  • Zorg
    • Basisdagbesteding
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
    • Dagbesteding
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
    • Leerwerkplekken
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
  • Groen
    • Landschap
      • Ecotopen
      • Ecologisch beheer
      • Stadsboswachter
    • Landbouw
      • Tuinderij
      • Imkerij
      • Stad en Streek
    • Erfgoed
      • Buitenlui
      • Boeren
      • Burgers
  • Community
    • Ervaren
      • Educatie
      • Recreatie
      • Communicatie
    • Ontwikkelen
      • Teamwerk
      • Vrijwilligerswerk
      • Stage
    • Ondernemen
      • Burgerinitiatief
      • Besturen
      • Verantwoording
  • Agenda
  • Contact

Muziek met smaakWorkshop composterenHeel de wereldboom #DDWUilenwerkgroep TongelreNatuurwerkdag 2023: meld je aan!

Over ontzegelen en slingeren

patrick
sep 8, 2023 Nieuws 0 opmerkingen

De haalbijen zuigen bij hun rondgang de nectar op uit bloemkelken en slaan dit op in hun honingzak (maag). Eenmaal terug bij de kast zuigen de jonge bijen de nectar op en kauwen erop. Hierdoor verandert de suiker die in de nectar zit in glucose en fructose en worden er enzymen toegevoegd. Daarna wordt de nectar in de honingraten gespoten. (Deze honingcellen worden in een schuine hoek uitgebouwd, zodat de honing er niet uit kan lopen.) Met hun vleugels wapperen de bijen de nectar droog. Als de honing klaar is en de cel helemaal gevuld, sluiten de bijen dit af met een wasdekseltje. (Wat een taakverdeling en hoe weten ze dat toch allemaal?) Deze dekseltjes worden zegels genoemd. Per honingraam worden er een kleine 4000 zegeltjes gemaakt. En dit alles  in het absolute donker.

Dit jaar werden onze honingkasten later dan in de voorgaande jaren geopend. Mede daardoor was het in een oogwenk te zien (en aan het gewicht van de kast te voelen) of de ramen voldoende (de regel is 80%) ‘belegd’ waren. Het was overduidelijk dat het in verschillende kasten de hoogste tijd was om te oogsten, want de ramen waren op verschillende plekken zelfs uitgebouwd. Verrassend, want het wisselende voorjaar, het wisselende aanbod aan drachtplanten en de (soms zeer dramatische) ervaringen van andere imkers waren niet bepaald hoopgevend. Wat dat betreft hebben we weinig reden tot klagen. Het aantal volken is nu zeven. Weer op volle sterkte dus.

Het openen van de kasten en het vervangen van de honingramen gaat uiteraard niet ongemerkt aan de bijen voorbij. Maar dat is per kast verschillend. Kunnen we bij de ene kast ongestoord onze gang gaan, bij een andere kast is zelfs de kleinste opening van het imkerpak groot genoeg om ergens een welgemikte steek toe te dienen. Het ontzegelen gebeurt met een stuk gereedschap dat nog het meeste weg heeft van een metalen luizenkam. Min of meer in een handomdraai wordt het noeste werk van de bijen teniet gedaan. (zie boven). Dit is nodig om de ramen te kunnen gaan slingeren. Daarvoor worden de ramen in een soort centrifuge gehangen en met de hand geslingerd. De honing spat tegen de rand van de centrifuge en wordt onderin opgevangen en gefilterd. En als de gewonnen honing tot rust gekomen is, volgt het vullen van de potjes.

Ps: Bij het verlaten van de bijenstal (zonder pak) werd ik op de valreep nog verschillende keren ‘bezocht’ door  bijen uit de kast waar de honing uitgehaald was. Pss: Net goed.

Jack Verhulst & Cathy Grootenboer – Imkers Wasven
Foto’s: Patrick Spruytenburg

Klik op de foto’s voor een vergroting:

Imkerij
patrick

Gezocht: herinneringen aan de wereldboomVorig bericht
Natuurwerkdag 2023: meld je aan!Volgend bericht

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

<

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes

Wasven
Celebeslaan 30
5641 AG Eindhoven

Klik hier voor de routebeschrijving

Privacy | ANBI

Openingstijden

Winkel
Dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 16 uur.

Gasterij
Dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur.

Zie agenda voor afwijkende openingstijden tijdens evenementen.

Voor groepen/arrangementen aangepaste tijden mogelijk in overleg.

Contact

Gasterij
040 – 787 07 07 / gasterij@wasven.nl

Winkel
040 – 787 07 08 / winkel@wasven.nl

Zorg
040 – 787 07 09 / zorg@wasven.nl

Groen
040 – 787 07 06 / groen@wasven.nl

©2020 - Realisatie door Freshmonks.nl