Wij zijn het Wasven. Groen in alles wat we doen.

Volg je ons al op Social Media?

Wasven.nl - Groendomein in EindhovenWasven.nl - Groendomein in Eindhoven
  • Home
  • Gasterij
    • Goed toeven
      • Op de kaart
      • Samen genieten
      • Zelf ontdekken
    • Bij gelegenheid
      • Iets te vieren?
      • Groen trouwen
      • Gedenkwaardig
    • Zakelijk gezien
      • Vergaderen
      • Net werken
      • Goed bezig
  • Winkel
    • Op eigen erf
      • Brood
      • Banket
      • Koffie
    • Van eigen erf
      • Groente & kruiden
      • Honing
      • Lekker lokaal
    • Bedrijvigheid
      • Op de zaak
      • Voor de zaak
      • Naar de zaak
  • Zorg
    • Basisdagbesteding
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
    • Dagbesteding
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
    • Leerwerkplekken
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
  • Groen
    • Landschap
      • Ecotopen
      • Ecologisch beheer
      • Stadsboswachter
    • Landbouw
      • Tuinderij
      • Imkerij
      • Stad en Streek
    • Erfgoed
      • Buitenlui
      • Boeren
      • Burgers
  • Community
    • Ervaren
      • Educatie
      • Recreatie
      • Communicatie
    • Ontwikkelen
      • Teamwerk
      • Vrijwilligerswerk
      • Stage
    • Ondernemen
      • Burgerinitiatief
      • Besturen
      • Verantwoording
  • Agenda
  • Contact

Wereldboom – gezonde takken transplanteren“Buizerd van de paardenwei” geveld door ziekte.Wasven tekent Green Deal EvenementenBezigheden rond de bijenstalNL Doet 2023

Bezigheden rond de bijenstal

patrick
mrt 19, 2023 Nieuws 0 opmerkingen

Ondanks de zeer wisselende temperaturen (daarover later meer) is het voorjaar op komst. Zeker wat de voorbereidingen betreft in en om de bijenstal. Daarbij zijn de uitbundige bloesems zo hier en daar bijzonder uitnodigend. Ook voor de bijen. Want op de ene zonnige dag (een week of twee geleden) met ongekend hoge temperaturen, was het al een komen en gaan bij de kasten en werd er ook stuifmeel binnen gebracht en dit is doorgaans een goed teken, want stuifmeel duidt op nieuw leven (het is voedsel voor de jonge bijen). Maar dat was in februari (!) en nu is het maart en maart roert dit jaar niet zijn “staart”, maar wel zijn “snuit”. En was het zo koud dat er geen bij buiten de kast te zien was. Op die ene bij na dan. Ik vroeg me af of dit afwijkend gedrag toe te schrijven was aan overmoed, onkunde (een beginnersfout), of dat het wellicht verwarring was. Dat er zogezegd sprake was van een verwarde bij .

Hoe dan ook, inmiddels beginnen onze imkerhanden nogal te jeuken. Het heeft lang genoeg geduurd met deze “winter” en we willen weer aan de slag. Maar het openen van de kasten bij deze temperaturen is bij wijze van spreken bijna letterlijk een doodzonde. Het enorme temperatuurverschil (van min 3 buiten naar plus 35 binnen) kan daarom namelijk rampzalige gevolgen hebben. Dat doen we dus niet. Maar achter (en voor) de schermen (want we maken de grond voor de kasten vrij voor de aanplant van “laagbloeiers) is er al genoeg te doen. Wat we vooral doen is het controleren van eerder gebruikte  ramen. Zit er genoeg spanning op de bedrading (om de bijen in het begin een handje te helpen, gebruiken we als eerste een dunnen kunstraat die ingesmolten wordt), zijn de wasresten op de ramen nog bruikbaar of te hard en bruin geworden? Is dit het geval, dan worden alle resten verwijderd en wordt de draad opnieuw gespannen of vervangen. Er moeten  minstens 10 ramen per kast (en er zijn zeven kasten) klaar zijn voor het moment dat een kast geopend wordt voor de eerste inspectie na de winter (zien we de koningin, is er broed en is er stuifmeel opgeslagen). En dan gaat het seizoen voor ons van start. In de kasten zullen de volken snel groter gaan worden. En dat betekent dat de kans op zwermen gaat toenemen. En daar zullen we als kippen bij moeten zijn. Waakzaamheid troef.

Ps: Ieder voorjaar kent weer zijn verrassingen. Zo ook dit jaar, na deze zachte en (vooral) natte winter. We troffen regenwormen (!) aan onder de deksels van de bijenkasten.

Jack Verhulst.
Cathy Grootenboer.

Imkerij
patrick

NL Doet 2023Vorig bericht
Wasven tekent Green Deal EvenementenVolgend bericht

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

<

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes

Wasven
Celebeslaan 30
5641 AG Eindhoven

Klik hier voor de routebeschrijving

Privacy | ANBI

Openingstijden

Winkel
Dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 16 uur.

Gasterij
Dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur.

Zie agenda voor afwijkende openingstijden tijdens evenementen.

Voor groepen/arrangementen aangepaste tijden mogelijk in overleg.

Contact

Gasterij
040 – 787 07 07 / gasterij@wasven.nl

Winkel
040 – 787 07 08 / winkel@wasven.nl

Zorg
040 – 787 07 09 / zorg@wasven.nl

Groen
040 – 787 07 06 / groen@wasven.nl

©2020 - Realisatie door Freshmonks.nl