Begin oktober presenteerde het Wasven haar eerste biologische stadshoning. Een bijzondere gebeurtenis. Er geldt namelijk een strenge keuringsprocedure voor het predicaat biologisch. De betrokken keuringsdienst heet het Skal en de honing van de imkerij van het Wasven werd in mei in een Duits laboratorium getest.
Strenge keuring
In Nederland zijn 6 imkerijen die hun geproduceerde honing biologisch mogen noemen. Een van de criteria is dat in een gebied van 3 kilometer om de bijenkasten heen tenminste 50% van de gewassen biologisch zijn. Dat wil zeggen dat er bij deze 50% geen pesticiden worden gebruikt. Groendomein Wasven heeft daarvoor haar buren: de TU Eindhoven, Staatsbosbeheer en de gemeente Nuenen betrokken bij het project. Uitgebreid is onderzocht of aan deze eis werd voldaan. Het gebied met een straal van 3 kilometer heeft als reden dat een bij maximaal deze afstand weg vliegt van de bijenkast voordat zij er weer naar terug keert.
Biologische stadshoning: een unicum
De Wasven honing is door de keuring gekomen. En dan is er nog een belangrijke bijzonderheid. Er mogen dan in Nederland nog 5 andere imkerijen zijn die biologische honing produceren, biologische stadshoning is een unicum. Het Wasven is gelegen in de stad Eindhoven en is daarmee de eerste Nederlandse producent van biologische stadshoning!
Zeer gewild
De potjes blijken goed te verkopen, zo laat de winkel van het Wasven weten. Het is een echt seizoen product. Voor geïnteresseerden geldt: verkrijgbaar bij de winkel, zolang de voorraad strekt. Elk jaar is er weer een nieuwe kans. Het Wasven is trots op deze nieuwe stap, die er één is van vele om steeds duurzamer te gaan produceren en consumeren. Eerder dit jaar werden de koffie en het brood biologisch en nu dus ook de honing. Het groendomein wil op deze manier een voortrekkersrol vervullen op het gebied van duurzaamheid in deze tijd van wereldwijde transitie.