Een bakhuisje iets van vroeger? Inderdaad, maar het functioneert nog prima hoor!
Tijdens evenementen op het Wasven worden er broden en andere bakkerijproducten gebakken in het oude bakhuisje tegenover de Wasvenboerderij. Onze stokers zijn dan een paar dagen in de weer. Twee dagen voor het bakken wordt de oven al opgewarmd. Op de bakdag wordt hij ongeveer 3 uur lang met takken opgestookt, de temperatuur ligt dan rond de 200 graden. Als er witte as tegen het plafond zit, is het heet genoeg. De as wordt er dan uitgeveegd en resten worden met een natte dweil verwijderd. De oven koelt maar langzaam af, dus de bakker kan uren vooruit.
Bijzonder brood
Een bijzondere oven voor bijzondere broden. Zoals brood dat is gerezen met zuurdesem in plaats van gist. Dit heeft meerdere voordelen. Het brood is langer houdbaar en zuurdesembrood is beter voor de spijsvertering. Zuurdesem bestaat uit meel met water, eventueel aangevuld met een zoetmiddel. Zuurdesembrood heeft vaak een krokantere korst dan gistbrood, wat het brood lekkerder maakt. En het is veel steviger dan gistbrood zodat het vrijwel niet kruimelt tijdens het snijden.
Kom eens kijken (en proeven)!
Pingback:Wasven Festival 29 mei | voor de kids – Wasven.nl – Groendomein in Eindhoven