Hoi, ik ben Maaike. Ik werk bij het Wasven in de Tuinderij. Daarvóór had ik, samen met een vriendin, een eigen tuinderij in Limburg. Ik heb mijn opleiding tot tuinder gedaan op de Warmonderhof, dat is een opleiding voor biologische landbouw. Vervolgens heb ik een diploma SPW (sociaal pedagogisch werk) behaald, omdat we eigenlijk ook iets wilden doen met het begeleiden van mensen. Dat bleek op de eigen tuinderij nog niet zo makkelijk te realiseren. Toen de vacature van het Wasven voorbij kwam hoefde ik niet lang na te denken, dat was precies wat ik zocht.
Ik werk hier 3 dagen in de week, en ik coördineer alle werkzaamheden in de groenten- fruit- en kruidentuin, de kas en op de verschillende akkers. Voor de grote klussen schakelen we loonwerkers in, maar het meeste werk doen we met een flinke groep vrijwilligers, en met deelnemers van Wasvenzorg (mensen met een beperking). De groenten en kruiden uit de tuinderij worden gebruikt in de Gasterij, en zodoende werk ik veel samen met de koks. En ook met de bakkers werken we steeds meer samen. Fruit, kruiden en eetbare bloemen gebruiken we al langer in de bakkerij, en ook ons eigen graan vindt zijn weg naar de bakkerij.
We werken bij het Wasven zo duurzaam en natuurlijk mogelijk. Dat wil zeggen dat we geen kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen gebruiken. Voor mij is dat vanzelfsprekend, zo ben ik ook opgeleid. Om ook officieel het predikaat ‘biologisch’ te mogen hanteren hebben we ons aangemeld bij Skal. Dat betekent dat inspecteurs van Skal regelmatig komen controleren of we ons goed aan alle (strenge) voorwaarden houden. Sinds 2018 hebben we het EKO-keurmerk en mogen we de oogst van wat we planten of zaaien ‘biologisch’ noemen.
We werken in de Tuinderij het jaar rond. Tijdens het seizoen hebben we het natuurlijk druk met zaaien, verzorgen en oogsten, maar ook in de winter hoeven we ons niet te vervelen. Dan werken we in de kas, we drogen, pellen en verpakken bonen, we verzorgen de overblijvende natuurkruiden, we maken of repareren kweektafels, we knappen gereedschap op, of we helpen op het groendomein met schilder- of snoeiwerk. Er is altijd genoeg te doen! Mocht je een beetje groene vingers hebben en ook willen meewerken in de moestuin, dan kunnen we vooral op de donderdagmiddag en dinsdagavond nog vrijwilligers gebruiken.
Wat me heel erg aanspreekt in dit werk is de enorme diversiteit. Ik heb te maken met àlle aspecten van de landbouw; groenten, fruit, kruiden, akkerbouw, ik mag af en toe op een tractor zitten, maar het allerleukste is dat ik met zóveel verschillende mensen mag werken.