Wij zijn het Wasven. Groen in alles wat we doen.

Volg je ons al op Social Media?

Wasven.nl - Groendomein in EindhovenWasven.nl - Groendomein in Eindhoven
  • Home
  • Gasterij
    • Goed toeven
      • Op de kaart
      • Samen genieten
      • Zelf ontdekken
    • Bij gelegenheid
      • Iets te vieren?
      • Groen trouwen
      • Gedenkwaardig
    • Zakelijk gezien
      • Vergaderen
      • Net werken
      • Goed bezig
  • Winkel
    • Op eigen erf
      • Brood
      • Banket
      • Koffie
    • Van eigen erf
      • Groente & kruiden
      • Honing
      • Lekker lokaal
    • Bedrijvigheid
      • Op de zaak
      • Voor de zaak
      • Naar de zaak
  • Zorg
    • Basisdagbesteding
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
    • Dagbesteding
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
    • Leerwerkplekken
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
  • Groen
    • Landschap
      • Ecotopen
      • Ecologisch beheer
      • Stadsboswachter
    • Landbouw
      • Tuinderij
      • Imkerij
      • Stad en Streek
    • Erfgoed
      • Buitenlui
      • Boeren
      • Burgers
  • Community
    • Ervaren
      • Educatie
      • Recreatie
      • Communicatie
    • Ontwikkelen
      • Teamwerk
      • Vrijwilligerswerk
      • Stage
    • Ondernemen
      • Burgerinitiatief
      • Besturen
      • Verantwoording
  • Agenda
  • Contact

Vacature: eerste medewerker bedieningVacature: zelfstandig werkende kokKom in de kasIn vliegende vaartEffe-naar het Bos van Eckart

Even voorstellen: de koffiebranders

betty
feb 25, 2020 Op eigen erf, Winkel 0 opmerkingen

In onze reeks ‘Even voorstellen…’ deze keer aandacht voor de koffiebranders van het Wasven: Blanchefleur Jilderda, Frans Langenhuijsen, Pieter Stel en Cees Midden. Het Wasven beschikt al langere tijd over een koffiebranderij. Iedere dinsdag en donderdag is het branddag. Het team bestaat uit 4 personen die afwisselend 2 aan 2 werken. De koffiebranders krijgen hulp van deelnemers bij het inpakken en malen van de koffie.

Biologische koffie

De koffie die geschonken wordt in de Gasterij en daarnaast ook te koop is in de winkel, is tegenwoordig 100% biologisch. Dat wil zeggen dat er op de plantages in Afrika en Zuid- en Midden-Amerika alleen biologische bestrijdingsmiddelen en bemestingsstoffen worden gebruikt. Cees Midden legt uit dat hoogteligging, groei en ontwikkeling van de planten allemaal van invloed zijn op de uiteindelijke smaak van de koffie. Naast het biologisch keurmerk is de koffie bij het Wasven ook Fairtrade. Dit keurmerk waarborgt dat er een eerlijke prijs betaald is aan de boeren, in ontwikkelingslanden, en dat er sprake is van eerlijke behandeling.

Teamwork

Het branden van de ingekochte groene bonen is een nauwkeurig proces, waarbij in teamverband door de koffiebranders voor ieder type koffie het specifieke proces wordt ontwikkeld. De koffiebrandmachine bestaat uit een draaiende trommel waar de bonen in gaan, met daaronder het branderbed, dat afhankelijk van het verloop van het brandproces harder of zachter gezet wordt. Cees legt uit dat bij iedere branding de temperatuurcurve verloopt volgens een zogeheten brandprofiel, dat bepalend is voor de smaak. Deze curve wordt achteraf vastgelegd in een digitale database. Een branding duurt zo’n 11 minuten en de temperatuur loopt in het proces op tot ongeveer 220 graden. Dankzij de database kan altijd worden nagegaan hoe een branding verlopen is. Consistentie is belangrijk in een professionele koffiebranderij. De branders willen dat de koffie van dinsdag hetzelfde smaakt als die van donderdag. Om dit allemaal goed te laten verlopen vergaderen de koffiebranders iedere maand en er is altijd onderlinge communicatie bij bijzonderheden. Samenwerking is essentieel in dit delicate proces.

Zintuigen gebruiken

Naast het volgen van het brandprofiel gebruiken de koffiebranders hun zintuigen om het proces te volgen. De koffiebonen ondergaan een metamorfose gedurende het brandproces en dat kun je ruiken, horen en zien. Naast het serieuze en nauwkeurige werk van het branden is het team ook gewoon gezellig. Er is een goede sfeer en collegialiteit. Dankzij de inzet van deze 4 vrijwilligers is er iedere dag verse koffie beschikbaar in de Winkel en Gasterij van het Wasven, en ook voor onze vaste afnemers. Kom nog eens langs om de heerlijke koffie te proeven. U weet nu met welk vakmanschap deze tot stand komt!

[25 februari 2020]

betty

Eerste bomen van Klimaatbos geplantVorig bericht
Even voorstellen: Maaike KruijtVolgend bericht

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

<

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes

Wasven
Celebeslaan 30
5641 AG Eindhoven

Klik hier voor de routebeschrijving

Privacy | ANBI

Openingstijden

Winkel
Dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 16 uur.

Gasterij
Dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur.

Zie agenda voor afwijkende openingstijden tijdens evenementen.

Voor groepen/arrangementen aangepaste tijden mogelijk in overleg.

Contact

Gasterij
040 – 787 07 07 / gasterij@wasven.nl

Winkel
040 – 787 07 08 / winkel@wasven.nl

Zorg
040 – 787 07 09 / zorg@wasven.nl

Groen
040 – 787 07 06 / groen@wasven.nl

©2020 - Realisatie door Freshmonks.nl