Werkgroepen Wasven

De vrijwilligers in het Wasven zijn actief in vele werkgroepen, ondersteund en begeleid door teamleiders.

TEAM GEMEENSCHAP

Communicatie

De werkgroep Communicatie houdt zich bezig met het beheer van onze site en sociale media, het verzorgen van free publicity voor onze activiteiten, het maken van digitale flyers en events en het vastleggen van gebeurtenissen in tekst en beeld. De vrijwilligers werken veelal vanuit huis met eigen tijdsindeling; eenmaal per maand stemmen ze met elkaar af. En ze zijn vaak te vinden tijdens één van onze activiteiten.

Educatie

De werkgroep Educatie  wil graag kinderen de rijkdom van het Wasven laten ontdekken. Van flora en fauna tot milieu en van landgoed en landschap tot landbouw. Daarbij maken we gebruik van leuke en leerzame doe-opdrachten. Het aanbod is afgestemd op basisscholen en buitenschoolse opvang. De vrijwilligers zijn vooral tijdens schoolweken actief in het voor- en najaar.

TEAM GROEN

Natuurbeheer

De werkgroep Natuur draagt zorg voor het natuurbeheer in het Wasven en het onderhoud van het erf en de tuinderij.  Op gezette tijden wordt de flora en fauna in diverse ecotopen gemonitord. De hakhoutbrigade houdt zich specifiek bezig met het snoeien van struiken en bomen. De vrijwilligers zijn in de zomertijd iedere maandagavond en de eerste en derde zaterdag van de maand in het Wasven actief. In de wintermaanden iedere zaterdagochtend.

Natuurbeleving

De werkgroep Natuurbeleving organiseert activiteiten voor kinderen rondom het thema natuur.  De vrijwilligers leren de kinderen op speelse wijze over de flora en fauna in en om het Wasven.  Tevens organiseert de werkgroep wandelingen, filmavonden en workshops voor volwassenen. De natuurthema avonden vinden plaats op de laatste vrijdagavond van de maand. Wandelingen en workshops veelal op woensdagavond of zondagochtend.

Imkerij

De werkgroep Imkerij verzorgt op biologische wijze de bijenkasten in het Wasven. Het seizoen start in maart als de bijen weer actief worden. Het honing slingeren vindt plaats van april t/m augustus. De werkgroep houdt zich ook bezig met het voedselaanbod van de bijen, samen met de werkgroep Natuur, en geeft voorlichting en workshops aan kinderen en volwassenen.

Tuinderij

De vrijwilligers in de tuin kweken vele soorten groente, graan, natuurkruiden en klein fruit. We werken het hele jaar rond op basis van het teeltplan, opgesteld door onze tuinder. Voor iedereen zijn passende taken voorhanden. Lekker in de buitenlucht of in de kas. Je steekt er wat van op en doet ervaring op. Samen met andere vrijwilligers en deelnemers. De werkgroep is actief op maandag, woensdag en vrijdag en eenmaal in de twee weken op zaterdagochtend.

TEAM RETAIL

Winkel

De winkel wordt bemenst door vrijwilligers, samen met deelnemers. Begeleiding is in handen van teamleider. De winkel heeft veel klantcontact en handelt alle bestellingen af. Het is ook mogelijk om mee te helpen in de bakkerij.  Op vaste dagen. Overdag tussen 9 en 16 uur. Vast schema.

Bakkerij

De werkgroep bakkerij werkt mee met de bakkers en deelnemers in de bakkerij. Van brood en gebak tot appeltaart en koekjes. Een bijzondere groep vormen de ‘stokers’. Zij verzorgen het opstoken van het bakhuis waardoor er authentiek brood gebakken kan worden. De vrijwilligers werken op vaste werkdagen en tijdens activiteiten, de stokers zijn tijdens het seizoen actief op vrijdagmiddag.

“Het geeft voldoening om elke keer weer een geslaagd product te maken. De bakkers bedenken iets, ze bereiden het voor en wij als ‘stokers’ zorgen dat het wordt afgebakken. Een echte uitdaging die energie geeft. En gelukzalige vermoeidheid achteraf.”

Voedselbeleving

De werkgroep Voedselbeleving organiseert activiteiten voor kinderen rondom het thema voedsel.  De vrijwilligers leren kinderen de fijne kneepjes van brood kneden tot groente snijden en van bakken tot proeven. De werkgroep is actief tijdens de schoolvakanties en op enkele zaterdagochtenden tijdens het seizoen.

Branderij

De werkgroep Branderij verzorgt het branden van onze heerlijke biologische koffie. Van groene tot bruine boon. Een precies karwei vol deskundigheid en passie. Waarna de deelnemers de koffie inpakken in het koffieatelier. Onze koffiekenners geven ook voorlichting en workshops of afspraak. De vrijwilligers branden iedere dinsdag- en donderdagochtend.

TEAM ZORG

Vervoer

De werkgroep Vervoer verzorgt het vervoer van onze deelnemers van en naar het Wasven. Met onze eigen autobus op groen gas. Tevens verzorgen ze de bestellingen vanuit de winkel. Een autorijbewijs volstaat. De zorgbegeleiding maakt de planning en stemt af met deelnemers. Het vervoer vindt iedere werkdag plaats tussen 8 en 9 uur en tussen 16 en 17 uur. Het bezorgen op vaste dagen in overleg met de winkel.

“Als chauffeur van het Wasven is de flexibiliteit super fijn. Als iemand een keer niet kan, staat er gelijk een ander klaar om jouw dienst over te nemen. Hierdoor is er ruimte om je eigen tijd in te delen. Een van ons rijdt bijvoorbeeld één keer in de 14 dagen zijn rit en een ander rijdt wel 5 keer per week.”

Maak het mee

De Werkgroep Maak het Mee verzorgt natuurbeleving in het Wasven voor kwetsbare doelgroepen. Zoals mensen met een verstandelijke beperking, psychiatrische achtergrond en voor mantelzorgers. Even uit de sleur door samen op pad te gaan in de natuur. De vrijwilligers geven uitleg of verzorgen een buitenactiviteit gebaseerd op het seizoen. Maak het mee vindt plaats op donderdagochtend.