Educatie aanbod

Natuurleskist

We hebben verschillende leskisten met als  thema vlinders, bijen, vogels, veldbloemen, griezelbeestjes, bomen, waterdiertjes, paddenstoelen en diersporen. Iedere leskist bevat  informatie en opdrachten die je voor een deel in de klas en voor een deel op het Wasven uitvoert. De opdrachten zijn geschikt voor de groepen 5 en 6.

Je mag de leskist een week lang op school gebruiken. Daarna komt de groep naar het Wasven voor de praktijkopdrachten. Dat duurt ongeveer anderhalf uur. Er wordt één ouder/verzorger per vijf kinderen gevraagd om de leerlingen bij het maken van de opdrachten te begeleiden.

Het gebruik van de leskist kost 2 euro per kind, inclusief bezoek aan het Wasven met limonade voor de kinderen en koffie of thee voor de begeleiders.

Het Wasventjespad

Het Wasventjespad is een leuke herfst- en lenteactiviteit voor groepjes kinderen uit groep 1 en 2. Het is een expeditie door het Wasven met opdrachtjes. De kinderen doen basiskennis op over de natuur van hun eigen leefomgeving.

De expeditie duurt ongeveer anderhalf uur. Vrijwilligers zetten de tocht uit. Voorbereiding in de klas is niet nodig. Er wordt één ouder/verzorger per vijf kinderen gevraagd om de kinderen tijdens de tocht te begeleiden en de opdrachtjes met hen uit te voeren.

Het Wasventjespad kost 2 euro per kind, inclusief limonade voor de kinderen en koffie of thee voor de begeleiders.

Op bezoek bij

Bij het Wasven werken verschillende leermeesters zoals een kok, een bakker en een tuinder. Zij maken niet alleen heerlijke producten maar weten er ook alles van. Tijdens een workshop “Op bezoek bij” geven ze een rondleiding. Met lekkere opdrachten zoals het maken van kruidenboter, vreemde groenten proeven, eerlijk gezond bakken en verslingerd aan honing.

De workshops zijn geschikt voor maximaal 15 kinderen uit groep 4 t/m 8. De workshops duren ongeveer twee uur. Er wordt begeleiding gevraagd van één ouder/verzorger per groep.  De kosten zijn 5 euro per kind.

Klimaatbos (Tiny Forest)

Er zijn ongeveer 100 Tiny Forests in Nederland. Eén daarvan ligt in het Wasven. Een Tiny Forest is een dicht beplant bos zo groot als een tennisveld. Er staan inheemse soorten zodat dit bos een prettige plek is voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Maar ook voor kinderen en buurtbewoners. Je ervaart de natuur dicht bij huis. En het is ook een leuke ontmoetingsplek.

Voor leerlingen van de basisschool zijn er een groot aantal opdrachten die in of bij het Tiny Forest kunnen worden uitgevoerd. Het buitenlokaal naast het Tiny Forest is een ideale plek voor een buitenles. In de bijbehorende leskist zitten  gevarieerde materialen waarmee de kinderen aan de slag kunnen. Er zijn opdrachten voor de onderbouw en de bovenbouw. Per 5 kinderen wordt  één ouder / begeleider gevraagd. Het gebruik van de leskist kost 2 euro per kind, inclusief limonade voor de kinderen en koffie of thee voor de begeleiders.