Het is half 10 deze zaterdag ochtend. Een zevental natuurvrijwilligers hadden zich aangemeld om eens te werken met de zeis, want het lijkt zo makkelijk.
We zijn begonnen met koffie en thee, want er is ook een natuurwerkochtend, waar ook andere natuurklussen worden gedaan. Nadat de klussen waren verdeeld, konden we beginnen met de uitleg over het zeisen. Het is al eeuwen zo dat de zeis gebruikt wordt met het maaien van graan en gras.
Er zijn verschillende manieren om een zeis scherp te maken. Dat hebben we gezien en kun je nalezen in het boekje wat alle zeisers hebben mee gekregen om thuis te bestuderen.
Op het grasveldje bij de pergola hebben we eerst even, zeg maar kaal geoefend, om te voelen hoe je de zeis beweegt over het gras. En dat is makkelijk want het is een vlak gazon.
En daar gaan we, naar de locatie. Het vlinderweitje in het Wasvengebied. Door de regenval van afgelopen half jaar, is het gras behoorlijk dominant geworden, vooral de witbol, een grassoort die zacht is, door de beharing van de stengels, groeit er met kop en schouders bovenuit. De bedoeling is dat we dat gaan maaien. De zeis zoveel mogelijk op de grond laten glijden, een snijdende beweging van rechts naar links. Net als het gazon bij de pergola De kruiden die er tussen staan liefst proberen te sparen. Door dat het terrein hier ongelijkmatig is door mierenhoopjes en molshopen van langer geleden is het maaien een stuk moeilijker geworden. Afstellen, slijpen, vastzetten de zeis, het hoort er allemaal bij totdat je een beetje de slag te plakken hebt wat betreft het maaien en dat valt niet mee. De mieren hoopjes komen bloot te liggen, waar de groene specht van gaat profiteren. Een paar Jacobs vlindertjes vliegen al rond en een padje zat tussen het gras en was gelukkig op tijd gezien. Ook een geisha vlinder is gespot en een witte grijsbandspanner, een klein wit vlindertje.
Na een ochtend maaien, ziet het weitje eruit alsof het verwoest is, maar dat is niet zo hoor. Het gemaaide gras wordt gedroogd tot hooi en de kruidachtige planten die blijven staan, kunnen nu zich verder ontwikkelen en tot bloei komen voor de vlinders en andere bloembezoekende insecten. Natuurlijk is niet alles gemaaid want er zijn ook insecten die weer van gras houden, denk aan sprinkhanen. Zo zit er veel dynamiek in het weitje, voor ieder insect wat wils!
Aan het einde van de ochtend voelden de meeste van ons dat sommige spieren al een tijdje niet gebruikt waren zeg maar. Dat hoort er ook bij. Hier kan geen sportschool tegenop!
Met veel voldoening kon het weekend beginnen.
Denk je nu: ik wil meer ervaring opdoen met zeisen; De eerste en derde zaterdagochtend van de maand kun je aansluiten bij de natuurwerkgroep. Er is altijd wat te maaien. Wees welkom, in dienst van de natuur!
Tekst: Kees van Grevenbroek
Foto’s: Patrick Spruytenburg
Klik op de foto’s voor een vergroting: