Vanavond is er weer een workshop in het Wasven, en deze keer is het thema ‘koffie’. Barista Karlijn zal van alles vertellen over de smaak, herkomst en het brandproces van koffie. Ook zullen de deelnemers de biologische koffie van het Wasven gaan cuppen (proeven).
We beginnen met een korte quiz om te kijken hoe het met de basiskennis van koffie staat. Hoe is koffie ontdekt en waar komt koffie vandaan zijn enkele van de vragen. Die kennis blijkt behoorlijk aanwezig, aangezien het al dan niet gezamenlijk lukt om op iedere vraag een correct antwoord te geven.
Dan gaat het verder met de theorie. Er komt behoorlijk veel bij kijken voordat het zover is dat we een handvol geroosterde bonen in de molen kunnen gooien. En afhankelijk van de kwaliteit van de koffie kan er een behoorlijk partij handwerk aan te pas komen, wat de prijs van kwalitatief hoogwaardige en consistente specialty coffee verklaart.
Na de theorie is het tijd voor de praktijk: in groepjes van 4 gaan we cuppen. Stap voor stap worden we door het proces geleid en ervaren we de verschillende momenten om te kijken, ruiken en proeven. Er wordt zelfs aan een nieuwe blend gewerkt waarvan we de primeur hebben om deze te mogen proeven. Lekker ongegeneerd slurpend aan een lepel koffie delen we onze ervaringen met elkaar.
Omdat het Wasven zelf de bonen brandt kan een bezoekje aan de koffiebrander natuurlijk niet ontbreken. Helaas blijft het bij theoretische uitleg, maar wie wil kan een keer op een dinsdagochtend terug komen. Dat is nl. de dag dat de branders aan het werk zijn en je ze lekker op de vingers mag kijken.
Ik dacht een workshop van ongeveer anderhalf uur te gaan bezoeken. Maar het enthousiasme van Karlijn heeft er voor gezorgd dat de tijdsduur verdubbeld werd. En dan is ze nog niet eens aan het opschuiven van melk en latte art toegekomen. To be continued?
Een ding is zeker: als dat gebeurt wil ik er ook weer bij zijn!
Tekst & foto’s: Patrick Spruytenburg
Klik op de foto’s voor een vergroting: