Koffie en speculaas, dat zijn toch twee heerlijke dingen? Vanavond gaan we in een dubbele workshop leren hoe koffiebonen gebrand worden en gaan we zelf speculaaspoppen maken. Maar eerst volgt een korte introductie door bakster Jessica en koffiebrander Thijs. Uiteraard vergezeld met een stuk speculaas en een bakkie koffie…
Met de deelnemers rondom de koffiebrander vertelt Thijs over de machine en het proces waarbij de koffiebonen gebrand worden. Eerst volgt een stukje theorie over hoe het branden in z’n werk gaat. Vervolgens wordt er daadwerkelijk een batch bonen gebrand.
Tegelijkertijd vertelt Jessica in de keuken over de oorsprong van speculaas, en welke kruiden er gebruikt worden om de specifieke smaak te krijgen. Dan worden er een aantal zeer oude houten speculaas vormen verspreid, en mag iedereen z’n eigen pop maken. Die vervolgens in de oven gaat, zodat iedereen naar huis kan gaan met een vers gebakken speculaaspop.
Halverwege de avond wisselen de groepen en worden beide workshops nogmaals gegeven. Als na een uurtje of 2 de avond ten einde loopt, geurt de boerderij heerlijk naar vers gebrande koffiebonen en warme speculaas uit de oven. Dat smaakt naar meer…
Tekst & foto’s: Patrick Spruytenburg
Klik op de foto’s voor een vergroting: