Patrick fotografeert veel dieren in het Wasven. In deze rubriek licht hij een foto uit en vertelt wat meer over het onderwerp.
De vleugelslag is snorrend en wordt afgewisseld met een korte glijperiode, waarbij snelheden tot 80 kilometer per uur bereikt kunnen worden. In vlucht is er zelden meer te zien dan een blauwe flits, waardoor deze vogel dan ook de toepasselijke bijnaam ‘de blauwe flits’ gekregen heeft: de ijsvogel. In Nederland is deze kleurrijke verschijning de kers op de pudding voor veel vogelaars. En zeg nou zelf: als je zo’n beauty in mooi zonlicht ziet schitteren kun je ook niet anders dan onder de indruk zijn…
De familie van ijsvogels (Alcedinidae) omvat niet minder dan 120 verschillende soorten waarvan de meesten in de tropen leven. De hierboven omschreven ijsvogel (Alcedo atthis) is de enige soort die tot noordelijk Europa voorkomt.
Deze viseter is sterk aan water gebonden, en de grootste kans om ‘m te zien is wanneer hij op een takje boven het water zijn kans afwacht om een kleine vis als bijv. een voorn of modderkruiper in zijn dolkvormige snavel te vangen. Spot hij een prooi, dan stort hij zich in een loodrechte duikvlucht op het wateroppervlak. Meestal bevindt zijn prooi zich hooguit enkele decimeters onder het wateroppervlak, maar als het moet kan deze ongeveer 15cm. grote vogel een meter diep duiken.
Bij een succesvolle vangst heft hij zich met enkele slagen van zijn sterke vleugels uit het water en vliegt hij naar een tak. Hij slaat het visje dood en werkt deze in zijn geheel naar binnen. Dit gebeurt altijd met de kop eerst om te voorkomen dat eventuele stekels zich in zijn keel vast zouden kunnen zetten.
De naam zou kunnen vermoeden dat deze vogel een voorliefde voor ijs heeft. Het tegendeel is echter waar: ijs is zijn grootste vijand omdat er dan niks meer te vangen valt. Hoe komt hij dan toch aan deze naam?
Een van de verklaringen is dat de ijsvogel ’s winters bij een wak in het ijs werd gespot om te vissen. Een andere verklaring is een verbastering van het Germaanse “Eisenvogel” (ijzervogel), wat zou duiden op de metaalachtige glans van zijn verenkleed.
Enkele jaren geleden was de ijsvogel een zeldzaamheid in Nederland, maar hij wordt op steeds meer plekken gezien. Ook in het Wasven. Wie goed oplet bij een van de wateren die dit gebied rijk is kan beloond worden met een ontmoeting met deze beauty.
Succes met spotten!
Mooi man. Dat kan niet beter.