Patrick fotografeert veel dieren in het Wasven. In deze rubriek licht hij een foto uit en vertelt wat meer over het onderwerp.
De buizerd (Buteo Buteo) is de meest voorkomende roofvogel in Nederland. Dat is zeker geen reden om ‘m als ‘gewoon’ te beschouwen en geen aandacht te geven: met een maximale vleugelspanwijdte van ongeveer 130 cm is het een indrukwekkende verschijning om te zien.
Wie diverse keren een buizerd heeft gezien en denkt dat het allemaal verschillende soorten zijn vanwege de enorme diversiteit aan kleuren heeft het mis: het verenkleed kan heel licht zijn, maar ook heel donker en alles daar tussenin.
Deze standvogel is het hele jaar door in Nederland waar te nemen, waarbij hij in bosranden nestelt. Zijn jachtgebied is een open stuk land, waar hij voornamelijk op zoogdieren en kleine vogels jaagt. Het dieet van deze opportunist is zeer divers, dit is dan ook de reden dat hij in o.a. Europa zo breed verspreid is. Bij gelegenheid is het ook een aaseter, en met dit eetgedrag is het een directe concurrent van de kraai. Met regelmaat zijn dan ook pittige confrontaties tussen deze soorten waar te nemen, waarbij de buizerd door een of meerdere kraaien weggejaagd wordt.
’s Zomers maakt de buizerd graag gebruik van de thermiek om op te stijgen. Het is geen uitzondering om verschillende buizerds bij elkaar rond te zien cirkelen. Schijnbaar moeiteloos en zonder met de vleugels te slaan doorklieven ze de lucht, hun scherpe blik omlaag gericht op zoek naar prooi.
Wie een buizerd wil zien kan daarvoor gewoon in het Wasven terecht. De paardenwei is het jachtgebied waar hij dagelijks te zien is op een van de paaltjes waar hij alles in de gaten houdt. Wie geluk heeft kan meemaken dat hij zich van boven op zijn prooi neerstort. Je moet wel goed kijken, want afhankelijk van zijn plek kan hij met zijn camouflage helemaal in de achtergrond opgaan.
Succes met spotten!