Sinds 2017 zijn we in Tongelre een uilenwerkgroepje gestart in samenwerking met Geldrop om de uilenpopulatie en soorten in kaart te brengen en ze te beschermen. Er hangen op verschillende plekken in ons gebied nestkasten waar uilen gebruik van maken om te broeden, maar er worden er ook gebruikt om te slapen overdag.
Wat doet het uilenwerkgroepje vraag je je natuurlijk af? Kasten timmeren. Nestenkasten controle 2 keer per jaar. Schoonmaken van de nestkasten
De resultaten worden doorgegeven aan de uilenmonitoring van het Brabant landschap, om zo de uilenstand in Brabant te kunnen overzien.
Het ringen van de uilen wordt gedaan voor wetenschappelijk onderzoek. Zo kan men zien als een geringde uil gevonden wordt waar deze vandaan komt, hoe en oud deze is bijvoorbeeld.
Er komen verschillende soorten uilen voor in Tongelre.
De Bosuil leeft in bossen en parken en vindt zijn voedsel ook in grote groene tuinen. Broedt in boomholtes of een grote nestkast. Woont in het Wasvengebied, de Karpen en de Zeggen
De Kerkuil leeft vooral in het cultuurlandschap met boerderijen en dorpen soms in de kerktoren. Broedt in nestkasten of beschutte plekken in boerenschuren. Wonen in het Wasvenbebied en de Loovelden foerageren op de akkers en bosranden in het gehele buitengebied van Tongelre
De steenuil, de kleinste uil leeft op het boerenerf met het liefst wat rommelhoekjes. Broedt in boomholtes of speciale kasten. Had tot vorig jaar nog een nest met jongen in de Loostraat. Helaas dit jaar afwezig.
De Ransuil is een uil van het buitengebied nestelt in oude kraaiennesten, soms grote tuinen. Er zijn ook speciale nestmanden die in een boom kan worden bevestigt. ’s Winters zitten er vaak meerdere ransuilen bij elkaar te roesten in een boom, soms zelfs in een stedelijke omgeving.
Al een tijdje niet meer gezien in Tongelre, wel gehoord door een kennis.
Een groepje was in de winter tot 15 jaar geleden te spotten in het Eckartse bos.
De Oehoe, de grootste uil, heb ik weleens een keer horen roepen, maar broedt hier niet.
In ons gebied.
Aanvankelijk hadden we verwacht dat dit jaar weer een koppel kerkuilen zouden gaan broeden in het Wasvengebied. Ze waren in de late herfst regelmatig samen te zien op beelden van de wildcamera. Helaas rond oud en nieuw hebben we ze niet meer gespot. 8 juni hebben we toch weer een kerkuil in een kast gezien, die de kauwen er heeft uitgejaagd.
In de Loostraat heeft wel een koppel kerkuilen gezorgd voor 5 nakomelingen deze zijn op 6 juni geringd. En nu maar hopen dat ze het allemaal gaan maken in het uilenleven. Gemiddeld worden ze niet zo oud en eindigen helaas vaak als verkeersslachtoffer.
In de tweede helft van de vorige eeuw waren ze bijna uitgestorven in Nederland, waar landbouwgif de oorzaak van was.
De bosuil had in het Wasvengebied 2 jongen grootgebracht.
Helaas geen steenuiltjes dit jaar in Tongelre.
Let op! Het gebruik van ratten en muizengif wat buitenshuis wordt neergezet kan hier weleens een oorzaak van zijn.
Tekst: Kees van Greevenbroek
Foto’s: Patrick Spruytenburg
Klik op de foto’s voor een vergroting: