Wanneer je naar het regenweer kijkt zou je het niet zeggen maar het is zomertijd en dus vakantietijd. Veel landgenoten hebben een vlucht genomen om honderden kilometers verderop hun vrije tijd aan het water door te brengen. Anderen zullen kiezen voor een iets actiever tijdverdrijf zoals bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Ongetwijfeld zullen er ook mensen zijn die, al dan niet aangespoord door Freek Vonk, duizenden kilometers reizen door de wilde natuur in de hoop een zeer zeldzaam dier te kunnen spotten.
Natuurlijk zijn er ook bevolkingsgroepen die het land niet zijn ontvlucht en gestaag doorgaan met hun werkzaamheden en zich inzetten voor mens en maatschappij. Denk hierbij aan winkelpersoneel, politie, brandweer, ziekenverzorgers en de natuurwerkgroep van het Wasven. Op deze broeierige zaterdag had deze groep de thuisbasis achter zich gelaten en had zich genesteld op een steenworp afstand van de Collse Molen alwaar het terrein moest worden gemaaid. Op deze wijze kon een enthousiaste groep vrijwilligers hun pas opgedane zeisvaardigheden in de praktijk brengen. Bij deze werkzaamheden was het de bedoeling dat er eilandjes begroeiing bleven staan die kunnen dienen als schuil- en voedselplaats voor dieren.
Het feit dat nog niet elke vrijwilliger het zeisen volledig onder de knie had in combinatie met de drukkende temperatuur maakte het werk er niet lichter op. Menigeen keek stiekem reikhalzend uit naar de koffiepauze.
Vlak voor de pauze werd er in het te maaien gras door een van de vrijwilligers een geel-zwarte spin gespot. Dit bleek een aardig studie-object voor bij de koffie. Het ging hierbij om een wespspin. Hoewel niet iedereen in de groep bekend was met deze diersoort is het niet zo’n heel zeldzaam insect.
Na de koffie werd de spin in de aangrenzende heg geplaatst en werden de maaiwerkzaamheden hervat. Na opnieuw een aantal uren zwoegen was het ook voor de vrijwilligers van de natuurwerkgroep tijd om weekend te gaan vieren. Het terrein was flink uitgedund en voor de toegangspoort had zich een flinke bult gemaaid gras gevormd. Het gereedschap was net opgeruimd toen een van de natuurwerkgroepsleden een eigenaardig wezentje op z’n fietszadel bemerkte. Met behulp van een foto en app werd vastgesteld dat het hierbij om een knoopkruidschildwants ging. De conclusie was dat er een zeldzaam dier was gespot. Voorzichtig werd ook dit beestje in de heg gezet.
Of het diertje nu zijn dankbaarheid wou tonen voor de verrichte werkzaamheden, juist was gevlucht voor het maaigeweld of de zachtheid wou ervaren van een fietszadel is een mysterie dat in nevelen gehuld blijft. Bijzonder was het in ieder geval wel!
Tekst: Rick Neijssen
Foto’s: Rick Neijssen & Patrick Spruytenburg
Klik op de foto’s voor een vergroting: