Enige tijd geleden stond ik naar de bijtjes te kijken, toen ik verschillende Aziatische hoornaars voor de bijenkasten ontdekte. Daar heb ik melding van gemaakt op waarneming.nl, en kort daarna werd er contact met me opgenomen. Rob Voesten zou langskomen bij het Wasven om een hoornaar van een zendertje te voorzien en zo achter de locatie van het nest te komen. Zodat het netjes opgeruimd kan worden.
Als Rob en Willemien arriveren wordt een hoornaar met een schepnetje uit de lucht gevist en gewogen. Het is een lichte hoornaar (0,28 gram), en het is 50/50 of deze sterk genoeg zou zijn om met het zendertje weg te vliegen. Er is maar een manier om daar achter te komen: gewoon proberen. Samen met de hoornaar kruipt Rob in een tentje en met speciaal gereedschap wordt een piepklein zendertje om het middel van de wesp bevestigd.
Het schijnt een krachtige hoornaar te zijn: ze heeft geen moeite het zendertje met zich mee te sjouwen. Dan wordt de zender nog even op correcte werking getest en is het tijd om de hoornaar haar vrijheid weer terug te geven zodat ze het nest kan verklikken.
Even worden we nog in een verkeerde richting gestuurd omdat mevrouw schijnbaar besloten heeft via een omweg terug naar huis te vliegen. Maar dan komen locatiegegevens van de Locomotiefstraat te voorschijn, en en helemaal bovenin een boom wordt het nest gespot.
De hoogwerker wordt in positie gebracht, en gekleed in een stevig beschermend pak gaat Willemien de hoogte in om het nest te verwijderen. Dat dit geen overbodige luxe is bevestigt Rob: ondanks de dikke overall kun je nog steeds een incidentele steek oplopen. Ook de veiligheidsbril wordt niet voor niks gedragen: om het nest te verdedigen spuiten gif in de ogen van de indringer!
Met de stofzuiger worden de verdedigende hoornaars opgezogen, en het nest wordt met de resterende hoornaars & larven in een grote plastic bak opgeborgen. De gezenderde hoornaar zit ook in de bak, zodat dit toch wel redelijk kostbare stukje elektronica weer voor een volgend nest te gebruiken is. Tevens treffen we de koningin aan. Deze kan dus niet op eigen houtje voor een nieuw nest gaan zorgen!
Het was zeer interessant om het hele proces van vangen > zenderen > lokaliseren > opruimen eens van A tot Z mee te maken. Rob en Willemien: thnx dat ik over jullie schouders mee heb mogen kijken!
Tekst & foto’s: Patrick Spruytenburg.
Klik op de foto’s voor een vergroting: