Je weet misschien dat het Wasven werkplekken biedt voor mensen met een beperking. Onder leiding van leermeesters en zorgcoaches werken de deelnemers op diverse leuke plekken zoals de Gasterij, de bakkerij of de tuinderij. Eén van die deelnemers is Roy Philippen. Met hem spraken we over zijn enthousiasme voor het Wasven en speciaal over het leren in de praktijk.
Roy’s passie is koken
Roy werkt alweer zes jaren bij het Wasven en inmiddels is hij een bekend gezicht in de keuken van de Gasterij. Zijn passie ligt bij het koken: als jongetje hielp hij zijn moeder die dezelfde passie heeft. Omdat school niets voor hem is, besloot hij in de praktijk dingen te willen leren. En daarvoor biedt het Wasven alle mogelijkheden. “Ik leer het vak in de praktijk. We mogen alles uitproberen, mogen meedenken en kunnen altijd om hulp vragen. Ook fouten maken mag!”
Workshops
Tijdens de lockdown is extra aandacht gegeven aan het leren door middel van workshops. De onderwerpen varieerden van het schoonmaken van de keuken tot het leren van verschillende bereidingswijzen. Roy vertelt: “ik heb verschillende snijtechnieken geleerd zoals brunoise en julienne snijden. En wist je dat er verschillende manieren zijn om een ui te snijden? Ook de workshop over het gebruik van kruiden en hoe je ze kunt combineren, vond ik heel leuk.”
Certificaten
Na het volgen van de workshops krijgen de deelnemers certificaten waarmee ze kunnen laten zien onderdelen van het vak te beheersen. Het doel van Roy is om alle certificaten te halen en uiteindelijk zelfstandig kok te worden. Dat kan overal zijn, maar het liefst bij het Wasven. “Het Wasven is een gouden plek. Het werk is heel afwisselend, bijvoorbeeld een trouwerij of een koffietafel maar ook de lunch”.
Knallen en niet meer dicht!
Alhoewel de workshops erg leuk zijn om te volgen en er ook in de lockdown voor afwisselend werk werd gezorgd, is Roy toch blij dat het restaurant weer open is. Hij wil nu “knallen en niet meer dicht!”