De grote wasmot is een nachtvlinder en is bruinachtig van kleur, met afwisselend lichte en donkere vlekken op de vleugels. De larven worden 30 mm lang, zijn geelbruin of grijs van kleur en zeer vraatzuchtig. Ze tasten de hele raat of zelfs de kasten aan en bedekken de vernielde resten met veel spinsel. Ze verpoppen vaak in groepen.
Ze ontwikkelen zich vooral in niet-bevolkte kasten waarin bebroede raten achtergebleven zijn. Het is vooral de grote wasmot die de meeste schade aan veroorzaakt aan de bijenvolken.
Tot dit seizoen is het ons gelukt om de gevreesde wasmot “onder controle” te houden. Hij werd wel gezien, maar kon nooit een bedreiging worden. Als voorzorg werden alle ramen in de diepvries gestopt (-16°) en dat is (was) afdoende geweest. Een afgesloten kast alleen is niet afdoende. Dat merkten imkers die zo hun hele voorraad vernietigd zagen. En dat in een kort tijdsbestek.
Een vrouwtje kan 1000 eitjes leggen. En dat hebben we dus gemerkt in de bijenstal op het Was(!)ven. Doordat het seizoen zeer wisselend is geweest en de perioden tijdens de dracht zeer nat waren, zagen we bij controles dat er nauwelijks reden was om de kasten te openen. Toen we dat eenmaal wèl deden (ongekend laat in het jaar) was de ravage in een kast compleet. Te laat dus.
Daarbij dient opgemerkt te worden dat een sterk volk de wasmot geen kans biedt en op natuurlijke doeltreffend omgaat met deze bedreiging. Kennelijk was dit volk niet bij machte om deze bedreiging de “kop” in te drukken.
Jack Verhulst & Cathy Grootenboer – Imkers Wasven
Foto’s: Patrick Spruytenburg
Klik op de foto’s voor een vergroting: