Er is winterrogge ingezaaid op verschillende van onze akkers. Winterrogge kan goed tegen kou en moet ook voor de winter ingezaaid worden.
Voor de bakker
Op de akker tegenover de boerderij (De Vrije Akker) waar afgelopen zomer boekweit stond, is nu winterrogge ingezaaid. Deze rogge wordt komende zomer gedorst en gaat dan naar de Gennepermolen om daar gemalen te worden tot roggemeel.
Voor de bodem
Op de warande-akker (bij het spoor) en op stroken van de bolakker is ook winterrogge ingezaaid. Deze hebben we echter niet ingezaaid om weer te dorsen, maar als groenbemester gezaaid. Komend voorjaar zullen we deze rogge weer onderwerken als voeding voor de bodem, voordat het gewas hoog groeit.
Door vrijgekomen percelen en akkers met een groenbemester in te zaaien (die vorstbestendig is) houden we de bodem gedurende de winter bedekt en beschermd. Zo spoelen voedingsstoffen niet weg en blijft de bodem beschermd tegen ‘dichtslaan’ bij regen. Zo verbetert het de bodemstructuur. Bij het onderwerken breken bodemdiertjes straks de plantenresten af waarbij de bouwstenen weer vrijkomen in de bodem. Op de warande-akker komt volgend jaar, na het onderwerken van de groenbemester winterrogge, weer boekweit te staan.
Fotografie: Patrick Spruytenburg