De tuinderij bereidt zich voor op het nieuwe seizoen
Is het nog winter? Is het al lente? Na al die sneeuw en vorst in februari denk je het wel gehad te hebben met de winter. En hoewel kou en flinke vorst ervoor hebben gezorgd dat de bodem nu vaak nog te koud is om direct in te zaaien en te planten, is het voor het onkruid een goede zaak geweest. Koning Winter heeft het laatste onkruid gewied. Maar wat is onkruid nu eigenlijk?
Onkruid noemen we een plant die groeit op een plaats waar deze ongewenst is. Maar dit is nogal een oppervlakkige definitie natuurlijk. Want het gaat juist om de eigenschappen waardoor sommige planten makkelijk onkruid worden en anderen niet. Eigenlijk zijn onkruidplanten pioniers; als de vegetatie zich ongestoord kan ontwikkelen ontstaan er vanzelf langzaam groeiende permanente planten die deze pioniers verdringen. Maar in de moestuin hebben we niet zo’n permanente vegetatie, dus zullen de pioniers blijven terugkomen…
Vals zaaibed
Voordat we gaan zaaien proberen we een zogenaamd ‘vals zaaibed’ te maken. We leggen de grond klaar om in te zaaien, maar doen dit dan stiekem nog even niet. De aanwezige onkruidzaden gaan dan vast kiemen en die kiemplanten schoffelen we vervolgens weg. Pas hierna gaan we echt zaaien.
Een andere manier om het onkruid een stapje voor te blijven is voorzaaien. We hebben o.a. tuinbonen en peulen voorgezaaid in onze kas en kunnen dus nu de eerste rijtjes buiten uitplanten. De plantjes hebben bij het kiemen geprofiteerd van de warmte van de kas en tijdens het kiemen geen concurrentie ondervonden van opkomend onkruid. Ook de paprika’ s en andere gewassen zaaien we voor omdat het anders domweg te lang duurt voordat de plant groot genoeg is om vrucht te kunnen dragen.
Omdat opkweken van sterke planten een kunst op zich is bestellen we ook altijd een gedeelte bij een grote biologische kweker. Deze gewassen planten we vooral in maart in de plastic tunnels om zo ons seizoen te vervroegen. Op het grote veld dekken we de eerste groenten af met doeken die eventuele nachtvorst kunnen tegenhouden.
Onkruid, ook voordelen?
Nog even kort terugkomend op dat onkruid…
De nadelen kennen we allemaal wel, maar heeft onkruid ook voordelen? Jazeker! Bepaalde onkruidplanten zijn drachtplanten van insecten. Een drachtplant is een plant die nectar en/of stuifmeel levert aan bijvoorbeeld hommels en bijen. Andere onkruidplanten dienen als waardplant voor vlinders. Een waardplant wordt door een vlinder gekozen om haar eitjes op te leggen waarna de rupsen van de plant gaan eten. Veel vlindersoorten zijn heel kieskeurig als het om hun waardplant gaat en zullen dus bepaalde onkruidsoorten sparen in de hoop dat er eitjes op gelegd worden. Zo bevorderen ze ook de biodiversiteit.
Op het Wasven hebben we met de deelnemers en vrijwilligers een hele hoop van die dracht- en waardplanten gestekt en gezaaid in potjes. Maar dan wel specifiek díe dracht- en waardplanten die ook lekker te eten zijn door ons mensen. (On)Kruidenplantjes dus. Een win-win-win-situatie.
Maaike Kruijt, Wasven-tuinder