Als je erop let, zie je ze overal staan. In bermen, naast spoorbanen of oevers. Misschien zelfs in jouw tuin. De Japanse duizendknoop.
Invasieve exoot
De Fallopia japonica is ooit vanuit Japan geïmporteerd als tuinplant, ook geliefd in de bloemsierkunst om zijn decoratieve stelen. Door menselijk toe doen is de plant over de hele wereld verspreid. De laatste decennia heeft ‘ie zich in een rap tempo uitgebreid in de natuur. Het is inmiddels een invasieve exoot.
Met de natuurwerkgroep van `t Wasven, zijn we al een aantal jaren bezig om de plant uit te roeien. Langs de Eisenhowerlaan hebben we 100 m2 vrij weten te krijgen. Ook het gebied bij de Collse Watermolen is zo goed als schoon. Soms probeert de plant nog ergens uit te schieten, maar de natuurvrijwilligers houden ook vol. Alleen door uitputting van de plant kun je het winnen, daar ben ik van overtuigd.
Uitroeien met wortel en al
Men probeert van alles om de plant uit te roeien; injecteren met stoom, afbranden of varkens en schapen die wroeten en grazen. Er zijn zelfs proeven met de Japanse bladvlo (die eet de plant op, maar is zelf ook exoot). Uitgraven en zeven is vaak onbegonnen werk en duur, vooral als de plant honderden vierkante meters in beslag heeft genomen, of soms zelfs tussen fundamenten van gebouwen en waterwerken is gaan groeien.
Het is belangrijk dat je de plant met wortels en al verwijdert. Kleine stukjes achtergebleven wortel groeien snel weer uit en zo blijf je bezig. Stel je voor, Japanse duizendknoop tussen de fundamenten van de Collse watermolen, we moeten er niet aan denken! Gelukkig is het gebied grotendeels duizendknoopvrij. En, aangrenzend aan de molen ligt een particuliere tuin, waarvan de bewoners ook zelf de duizendknoop bestrijden.
Nieuwe locatie achter de Kuilenstraat
We hebben onlangs een nieuwe locatie aangetroffen, grenzend aan het Wasvengebied. De geluidswal Koudenhovense weg / Eisenhowerlaan, achter de Kuilenstraat. Daar heeft de plant een tijdje ongezien z`n gang kunnen gaan. Er is een flink stuk besmet. Er groeit niets anders meer als duizendknoop. Biodiversiteit nul. Ook daar zijn we begonnen met het bestrijden van de plant. Een flinke klus. Maar, uiteindelijk gaan we deze wedstrijd ook winnen.
Bij de spoorovergang aan de Loostraat heeft de aannemer die ‘het snelle fietspad’ gaat aanleggen nog een uitdaging. Daar heeft de plant de een gedeelte van de berm ingenomen.
Geen sportschoolabonnement nodig
Vind je het leuk om ook een keer te helpen met dit soort natuurwerkzaamheden? Dat kan! Zeg vandaag nog je lidmaatschap op de sportschool op, want je energie kun je ook met werken in de natuur kwijt. Meld je aan via natuurwerkgroep@wasven.nl.
Wat kun je zelf doen?
Heb je zelf last van de duizendknoop in je tuin of in je buurt? Op internet kun je er van alles over vinden. Kleine tip, maar van groot belang. Staat deze plant in je tuin en je gaat het uitroeien, voer hem dan altijd af via de grijze bak.
Kees van Grevenbroek