Het sparrenbos is door storm en droogte en door de vraat van de letterzetter bijna geheel verdwenen. We planten nu regelmatig nieuwe naaldbomen aan om hier weer een bos te creëren met de donkere beleving van voorheen.
Twintig nieuwe naaldbomen
Het is een woensdagmiddag in januari, wanneer we met een zestal groene vrijwilligers een twintigtal naaldbomen aan het planten zijn. De bomen hebben we gekregen van Schout, de biologische bomen- en struikenkwekerij uit Waalre.
De bomen komen uit een leaseprogramma voor kerstbomen, maar zijn niet meer geschikt als kerstboom de volgende kerst. Je kunt dan twee dingen doen: versnipperen of in een bos planten en lekker laten uitgroeien. Dus we zijn blij met het laatste. Op deze manier krijgen we uiteindelijk ons naaldbosje weer terug waar die specifieke bomen bij horen.
Begin van de maand hebben we al 30 boompjes geplant, gekregen van een buurtbewoner die de zaailingen zelf heeft verzameld in zijn tuin. En vergeet niet de 40 compensatiebomen van het Stedelijk College. Alle beetjes helpen.
Dank daarvoor. Dank ook aan onze groene vrijwilligers die geholpen hebben met het planten, want het moet natuurlijk wel allemaal de grond in.
Hoe gaat het verder?
Hoe gaat het nu verder met het naaldbosje? De dode sparren die op wandelpaden zouden kunnen vallen, worden nog verwijderd. De rest blijft staan en zal op de natuurlijke wijze worden afgebroken door de natuur zelf. Als je spechten aan het werk wil zien, dan moet je zeker hier een kijkje gaan nemen.
Op een paar plekken planten we nog wat naaldsoorten bij en dan laten we het verder ontwikkelen aan de natuur over. Wellicht moeten we de nieuwe boompjes een keer water geven om te zorgen dat ze goed aanslaan, want je weet nooit wat voor zomer ons weer te wachten staat dit jaar. De tijd zal het leren.