Groene Kathedraal

De Beukenlaan is het laatst overgebleven deel van een oorspronkelijk kilometerslange laan die begon bij kasteel ‘Het Hoffken van Tongelre’ – waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1375. De laan liep vanaf het kasteel via Nuenen naar Woensel. De oudste beuken zijn ongeveer tweeënhalve eeuw oud, en moeten dus rond 1750 zijn aangeplant. Aan het begin van de Beukenlaan ligt nu het Wasven.

Het Wasven is ontstaan uit een burgerinitatief in 1998. Een groep bewoners uit de wijk Tongelre maakte zich zorgen over de slechte toestand van de Beukenlaan. De eens zo statige laan was verworden tot hondenuitlaatplaats. De beuken leidden er een armetierig bestaan, en enkele hadden de strijd tegen de oprukkende bebouwing al moeten opgeven. De rest werd met kunst- en vliegwerk in leven gehouden.

De actiegroep ‘De beuk erin’ kreeg het voor elkaar dat in 2002 een aantal nieuwe beuken werd geplaatst. Voor de bomen die nog gered konden worden werd de groeiplaats verbeterd. Doordat de bomen niet worden opgekroond (dat is het snoeien van de top) ontstaat langzamerhand een ‘groene kathedraal’.