De brand bij de wereldboom is inmiddels vijf weken geleden. Wat is er sindsdien veel gebeurd! De resten zijn opgeruimd, de boom is onderzocht, er zijn plannen gemaakt, (beschermings)maatregelen getroffen en zoveel meer.
Onderzoek
Afgelopen donderdag zijn er weer aantal experts op locatie geweest om onder andere het cambium van de boom verder te onderzoeken. Verder weten we inmiddels dat de boomwortels nog intact zijn, en rondom de zwarte stam zijn zelfs een paar nieuwe scheuten ontstaan.
Het volledige verslag en de laatste stand van zaken, lees je hieronder in het artikel dat afgelopen donderdag in het Eindhovens Dagblad verscheen.
Uit het Eindhovens Dagblad van 1 september:
Overleeft Eindhovense wereldboom de brand? Er is hoop
EINDHOVEN – Kan de door brand getroffen wereldboom in Eindhoven nog overleven? Een onderzoeksteam klom donderdag in de 262 jaar oude plataan om de kansen van het levende monument te onderzoeken. Hij is er slecht aan toe, maar er is hoop.
De monumentale boom raakte eind juli zwaar beschadigd door brand, die mogelijk werd aangestoken. Stichting Wereldboom liet daags daarna weten de kansen voor deze gevlekte zuiderling op zo’n 30 procent te schatten.
De boom is er slecht aan toe, slechter dan een paar weken geleden, maar er is ook hoop. Want uit het niets zijn rondom de zwart geblakerde stam nieuwe scheuten ontstaan.
Bloedheet plastic
,,Meteen na de brand hebben we noodmaatregelen getroffen’’, zegt Alfred van Kempen van Het Wasven. ,,Stichting Wereldboom heeft de verbrande resten van de vlonder en de bosbodem onder de boom weggehaald om erger te voorkomen. In de vlonder was plastic verwerkt en dat wordt bloedheet. Desastreus voor de boom. Bovendien is toen meteen een nieuwe laag compost met bodemleven en bladstrooisel gelegd en hebben onze vrijwilligers hekken geplaatst om de boomwortels te beschermen.”
Trouwen en rouwen
De levensboom is een geliefde trouw- en rouwplek. Stelletjes betuigen elkaar de liefde onder de statige plataan. Ook wordt afscheid genomen van geliefden. Geen wonder dus dat een sponsoractie van Het Wasven voor het redden van de boom al snel donaties opleverde van zo’n vijfhonderd sympathisanten, goed voor bijna 11.000 euro.
Minder frisgroen blad
Van een deel van dat geld kon het onderzoek gedaan worden. En hoewel nog geen enkele conclusie getrokken kan worden, wil boombeheerder Ton Stokwielder van stichting Wereldboom wel kwijt dat de boomwortels in elk geval nog intact zijn. ,,Ook is een groot deel van de kroon nog groen, al erken ik dat de hoeveelheid frisgroen blad minder wordt.”
Nieuwe scheuten
Stichting Wereldboom heeft donderdag het cambium (de groeilaag, red.) van de stam onderzocht, zodat duidelijk wordt of die zich nog kan herstellen. ,,Ook bekijken we de bast boven in de boom, onderzoeken we de groene scheuten en halen er ook een paar af om op kweek te zetten. Op basis daarvan kunnen we een beheerplan vaststellen. Bijzonder is in ieder geval dat er in die paar weken tijd al dertien nieuwe scheuten uit het niets uit de grond rondom de stam zijn gekomen. Dat is tot nu toe in heel Europa uniek. Het geeft aan hoe sterk de wortels van deze plataan zijn.”
Presentatie
Het Wasven, de gemeente Eindhoven en stichting Wereldboom presenteren op woensdag 14 september om 19.00 uur de onderzoeksresultaten en het beheerplan voor de boom. Iedereen die zich betrokken voelt is welkom. De presentatie vindt plaats op Het Wasven op de Celebeslaan 30 in Eindhoven. Bij goed weer onder de boom, bij slecht weer in de Wasven-boerderij.