Eindelijk was het zover: De opening van de Veldschuur op haar nieuwe plek op de Vrije Akker in Tongelre, nadat deze een jaar geleden was gered van de sloop in Bavel. Voormalige buurvrouw Toos Vermeulen was aanwezig en opende de deuren samen met Eef Klaassens, die haar verjaardagscadeau heeft gedoneerd aan de Veldschuur. Na een korte toespraak van Alfred van Kempen knalde de confetti en startte de muziek, waarop Kees van Grevenbroek op de tractor naar buiten kwam gereden.
Veldschuur, hoe zat dat ook al weer?
De schuur die sinds begin vorige eeuw in Bavel stond, moest in 2015 plaats maken voor een nieuwbouwwijk. Gelukkig werd hij gered van de sloop door een samenwerking tussen Stichting de Brabantse Boerderij en het Groendomein Wasven. De schuur kreeg een nieuwe plek op de Vrije Akker in het Wasvengebied.
Historisch boerenerfgoed
De schuur is 12 m breed, 9 m diep en 6 m hoog. Cultuurhistorisch past de schuur goed in onze Wasvenomgeving. Hij krijgt daar dezelfde functie als in Bavel. Met een aantal aanpassingen, zoals de aanleg van water en elektriciteit, kan hij weer helemaal mee in deze tijd. Als alles klaar is, doet hij straks dienst als stalling voor karren en landbouwmachines en kunnen er materialen zoals stro, hooi en palen worden opgeslagen. De veldschuur zal ook gebruikt worden als opslag voor de oogst van de natuurakkers zoals graan, aardappels en bonen.
Wat is er intussen allemaal gebeurd?
November 2015
Op 7 november 2015 start een ploeg vrijwilligers met de demontage van de schuur. Stichting Brabantse boerderij heeft de spanten genummerd om ze op dezelfde manier te monteren bij de opbouw van de schuur. Een stevige klus, door John Muermans vastgelegd op video:
Januari 2016
Op zaterdag 23 januari presenteerden we ons project ‘Veldschuur Wasven’ met succes voor de wedstrijdcommissie van Kern met Pit 2016. Kern met Pit steunt burgerinitiatieven die de leefomgeving zichtbaar verbeteren. Dat kan met een dorpsplein, met een monument, of met een veldschuur verplaatsen. De veldschuur is een van de deelnemende projecten. Als we de schuur op tijd hebben opgebouwd, maken we kans op een bijdrage van 1000 euro.
Maart 2016
De vergunning zijn aangevraagd, het wachten op groen licht is begonnen. Intussen bouwt buurtbewoner Rikus Luth de veldschuur alvast in zijn eentje na. Rikus heeft als hobby miniatuurbouw van oude constructies zoals schuren, kapellen en kerken. Hij is daarom geïnteresseerd in oude bouwtechnieken en verbindingen. Met veel plezier en vakmanschap maakt hij een miniatuurversie van de Brabantse schuur.
Juli 2016
De benodigde vergunningen zijn rond en de opbouw van de veldschuur kan beginnen. De historische spanten arriveren in het Wasvengebied. Vrijwilligers ontdoen ze daar van de oude spijkers en behandelen het hout tegen aantasting.
Robert voert graafwerkzaamheden uit om de elektra- en wateraansluiting mogelijk te maken naar de veldschuur toe. Buurtbewoners graven het stuk uit in en voor de sloot, waar ook allerlei boomwortels liggen. Dit was zwaar werk! Uiteindelijk worden de kabels getrokken en de gleuven gedicht. Met de plaatsing van het bouwbord wordt het officiële startschot gegeven.
September 2016
De definitieve locatie op de Vrije Akker wordt vastgesteld. Na al het voorwerk van vrijwilligers is nu de aannemer aan zet. De grond wordt uitgegraven en het beton wordt gestort voor de fundering van de spanten. Daarna worden de spanten vakkundig geplaatst door Van den Elsen traditionele houtbouw in samenwerking met aannemer Swinkels. Het geraamte staat en de Tongelrese vlag is gehesen. Tijdens het Pure Food Event op 24 en 25 september heeft iedereen het historische geraamte kunnen bezichtigen. John Muermans filmde het plaatsen van de spanten:
Oktober 2016
De binnen- en de buitenwanden worden geplaatst. Er is gekozen voor groene buitenwanden, om de relatie met het groenhuis (een andere opslag schuur in het Groendomein Wasven) te laten zien.
November 2016
Het dak wordt geplaatst. Het dak is zwart en eenvoudig gehouden, en bijvoorbeeld niet van riet, omdat de veldschuur een bijschuur is en het belangrijk is om te laten zien dat de Wasvenboerderij en de Schop de belangrijkste gebouwen zijn in het Groendomein Wasven.
Kern met Pit
Dit project is een burgerinitiatief dat meedoet aan Kern met Pit 2016. Meer weten? Je vindt meer informatie op de site van Kern met Pit.