Hakhoutbrigade
Ook in het Carnavalsweekend, op zaterdagochtend, wordt er hard gewerkt door de zagers van de hakhoutbrigade in het sparrenbos van het Wasvengebied. Een groep van zo’n 8 man is druk bezig met de kettingzagen. Albert Westerling is één van hen en heeft even tijd voor een interview. Albert werkt doordeweeks als docent op een school voor voortgezet speciaal onderwijs en is nu twee jaar als vrijwilliger actief bij de hakhoutbrigade. Deze groep dunt waar nodig het bos uit, zaagt dode bomen om en haalt ze weg. De hakhoutbrigade is een belangrijke aanvulling op de natuurwerkgroep en voert het grove werk uit, overal waar gezaagd moet worden. Albert heeft toen hij begon de motorzaag cursus gevolgd bij Anton Kerkhofs. Er waren toen zo’n 15 cursisten en daarvan zijn er nog steeds zo’n 8 a 10 actief binnen de groep. Ieder jaar aan het begin van het seizoen, eind oktober, is er een opfriscursus.
Scouting en buiten zijn
Op de vraag wat zijn motivatie is om voor deze groep houthakkers te werken antwoordt hij dat hij graag buiten bezig is in de natuur. In zijn jeugd is hij lang lid geweest van de scouting. Op deze manier kan hij veel buiten zijn en lekker actief zijn. Hij legt uit dat de leden van de groep altijd alert moeten zijn op elkaar: veiligheid boven alles. Gelukkig gaat dat goed, mede dankzij de jaarlijkse cursus, en zijn er nooit ongelukken gebeurd.
Het Wasvengebied
Af en toe moeten we het interview even pauzeren omdat er een trein langs rijdt. ’Dat is het mooie,’ zegt Albert, ’je bent in de natuur maar tegelijk ook in de stad Eindhoven als je werkt in het Wasvengebied’. Het seizoen loop nu op zijn einde. Vanaf 15 maart mag er niet meer gezaagd worden, dat staat in de wet. Het heeft te maken met het broedseizoen van vogels, die niet verstoord mogen worden wanneer ze zich gaan nestelen. We staan vlakbij een heel dikke boom, een boom die je niet zomaar even omzaagt met de kettingzaag. Albert weet van Kees van Grevenbroek dat deze boom de Heer van Eindhoven wordt genoemd en al op oude foto’s te zien is. Dichterbij de Wasvenboerderij staat een nog dikkere boom, de wereldboom die zelfs een beschermde status geniet.
Maximale biodiversiteit
Soms wordt er een hele hoek bos weg gehaald, zoals een paar jaar geleden. Op die manier wordt de biodiversiteit bevorderd. Zou je niks doen in dit gebied, dan zou alles bos worden. Het stuk dat destijds is weggehaald is nu een mooie vlinderwei met lage begroeiing. ’Dat is mooi om te zien,’ zegt Albert. Laatst moest er een oude eikenboom worden geveld vlakbij de schapenwei. ’Er lagen allemaal eikels op de grond en die schapen kunnen daar niet tegen,’ legt Albert uit. ’Dat was opnieuw een klus voor de hakhoutbrigade’. Op deze manier wordt het Wasvengebied op een verstandige manier beheerd, met als doel het maximaliseren van de biodiversiteit en leefbaarheid van het gebied. De natuurwerkgroep en hakhoutbrigade zijn daarvoor onmisbaar. Het is kenmerkend voor het Wasven met haar ANBI status: vrijwilligers samenbrengen die zich op alle mogelijke manieren willen inzetten voor dit mooie stukje groen aan de rand van Eindhoven. Op deze wijze kunnen mens, plant en dier goed gedijen. Ik bedank Albert voor zijn tijd, en hij en zijn collega gaan weer aan het werk.
Tekst: Jesse Rietveld