Op een van de akkers tegenover de Wasvenboerderij staat sinds februari een aantal bijenkasten langs de akkerrand. Ze staan, in tegenstelling tot ‘normale’ bijenkasten, op de grond bovenop een laag compost. Dit is in het kader van een tweejarige proef ter bestrijding van de varroamijt. Op verschillende plaatsen in Nederland en België staan soortgelijke proefopstellingen die onder leiding staan van Gentenaar Geert Steelant.
De varroamijt is een parasiet die op verschillende insecten voorkomt, maar zich alleen kan voortplanten op het broed van honingbijen. Een varroawijfje dringt een broedcel (bij voorkeur darrenbroed) binnen en legt haar eitjes tegen de wand van de cel. In deze gesloten cel voeden de jonge mijten zich met het vetlichaam van de pop. Door het opzuigen van het vetlichaam worden de volwassen bijen verzwakt. Er kunnen ziektekiemen binnendringen door de ontstane wonden en de levensduur kan hierdoor met de helft bekort worden. Uit de aangetaste broedcellen komen misvormde bijen, bijvoorbeeld met afwijkingen aan de poten, vleugelstompjes of een verkort achterlijf. Door de kortere levensduur en het kleine aantal levensvatbare bijen wordt het bijenvolk zo verzwakt dat het meestal binnen drie jaar te gronde gaat. Een hoop ellende dus.
Een natuurlijke vijand van de varroamijt is de bodemroofmijt (stratiolaelaps scimitus). Deze roofmijt leeft in de bovenste grondlaag tot 4 cm diep en kan zich snel door en over de bodem bewegen. Hij voelt zich thuis in vochtige grond. Op het Wasven is gestart met bijenkasten te plaatsen op de grond. De grond is startklaar gemaakt, er is een frame-werk gemaakt met compost en de eerste verschillende typen bijenkasten zijn gearriveerd met bijen. Wat later in de proef zullen roofmijten worden toegevoegd die op een natuurlijke manier de varroamijten moeten gaan bestrijden zonder bestrijdingsmiddelen. Op deze plek willen we gedurende twee jaar gaan testen of die druk van de varroamijten ook vermindert. De uitkomsten vergelijken we vervolgens met de kasten in onze eigen bijenstal die behandeld worden met mierenzuur en oxaalvloeistof.
Zo blijven we op het Wasven steeds op zoek naar natuurlijke manieren om de bijen te helpen en om ons landschap levend te houden. Nu nog op zoek naar natuurlijke vijanden van wesp en hoornaar…
Maaike Kruijt, Wasven-tuinder