Daar sta je dan, met zes grote kratten vol rabarber. Of een veld vol koolrabi’s die echt geen weekje langer in de grond kunnen blijven staan. In onze biologische moestuin komt het regelmatig voor dat we ineens zóveel tegelijk moeten oogsten, dat onze koks, bakkers en tuinderij het niet verwerkt krijgen. Dus, daar hebben we iets op bedacht.
Heel veel vliegen in één klap
Weggooien doen we natuurlijk nooit, maar, we hebben ook nog iets anders bedacht: wecken. En daarmee slaan we een heleboel vliegen in één klap.
Door onze overschotten in te maken, gaan ze natuurlijk heel veel langer mee. Bovendien is het een leuke klus voor onze koks: mooie recepten bedenken met de oogst. (Wat dacht je van rabarbersiroop met citroenmelisse? Of van een lekkere piccalilly met koolrabi?)
Samen met de zorg
Onze deelnemers helpen vervolgens mee in het hele weckproces; flesjes en potjes schoonmaken, groentes verwerken, etiketten plakken. Het is echt teamwork. En, de flesjes die we gebruiken, die komen uit onze Gasterij. Dus ook die worden hergebruikt.
De geweckte producten worden uiteindelijk gebruikt door onze koks, als leuke variatie toegevoegd aan onze groentepakketten, én, ze worden verkocht in onze winkel. Kom gerust eens proeven!