Wij zijn het Wasven. Groen in alles wat we doen.

Volg je ons al op Social Media?

Wasven.nl - Groendomein in EindhovenWasven.nl - Groendomein in Eindhoven
  • Home
  • Gasterij
    • Goed toeven
      • Op de kaart
      • Samen genieten
      • Zelf ontdekken
    • Bij gelegenheid
      • Iets te vieren?
      • Groen trouwen
      • Gedenkwaardig
    • Zakelijk gezien
      • Vergaderen
      • Net werken
      • Goed bezig
  • Winkel
    • Op eigen erf
      • Brood
      • Banket
      • Koffie
    • Van eigen erf
      • Groente & kruiden
      • Honing
      • Lekker lokaal
    • Bedrijvigheid
      • Op de zaak
      • Voor de zaak
      • Naar de zaak
  • Zorg
    • Basisdagbesteding
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
    • Dagbesteding
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
    • Leerwerkplekken
      • Wat doen we
      • Voor wie
      • Hoe we doen
  • Groen
    • Landschap
      • Ecotopen
      • Ecologisch beheer
      • Stadsboswachter
    • Landbouw
      • Tuinderij
      • Imkerij
      • Stad en Streek
    • Erfgoed
      • Buitenlui
      • Boeren
      • Burgers
  • Community
    • Ervaren
      • Educatie
      • Recreatie
      • Communicatie
    • Ontwikkelen
      • Teamwerk
      • Vrijwilligerswerk
      • Stage
    • Ondernemen
      • Burgerinitiatief
      • Besturen
      • Verantwoording
  • Agenda
  • Contact

Wasweetje: de BuizerdVette Vogel ZondagmiddagAllerleukste bijbaantjeVogels en klein wild in je tuinWinter in de moestuin

Nieuw speciaalbier van eigen akker: Tot Streeks!

Communicatie Wasen
apr 12, 2022 Gasterij, Landbouw, Natuurlijk genieten, Nieuws, Van eigen erf, Winkel 0 opmerkingen

In september vorig jaar werd er voor de eerste keer boekweit geoogst op de vrije akker van het Wasven (tegenover de boerderij). Na het dorsen werd een deel van de korrels door Genneper Watermolen tot meel gemalen en gebruikt voor het bakken van biologisch brood. Een ander deel werd in onze eigen ovens geroosterd om daarna door de Stadsbrouwerij Eindhoven tot bier te worden verwerkt.

‘Brabands wit bier’

Boekweitbier zou je een verloren bier kunnen noemen. Het wordt niet veel meer gebrouwen. Vermoedelijk is er voor het eerst rond 1800 sprake van dit ‘melkachtig wit bier’. In de archieven van brouwerij het Scheepje in Haarlem anno 1820 is een recept gevonden van boekweitbier, dat ‘Brabands wit bier’ werd genoemd. Het bevatte pilsmout, tarwemout, boekweit en haver en had een alcoholpercentage van 7,8%. Een stevig biertje dus.

Helemaal verloren is het bier echter niet. De Gooische Bierbrouwerij brouwt àl zijn bieren met boekweit, wat het lokale graan is in het Gooi. Volgens deze brouwerij maakt de hoge viscositeit van boekweit het lastig om mee te brouwen (het verstopt het filterbed), maar geeft het een prachtig schuim, een romig mondgevoel en een subtiel kruidige smaak.

Benieuwd hoe ons nieuwe biertje smaakt?

Wie na het lezen van dit stukje benieuwd is hoe dit bier smaakt, moet op 24 april het Wasven Festival komen bezoeken, waar je voor het eerst zult kunnen proeven of de poging van de Stadsbrouwerij om dit frisse lentebier te brouwen is geslaagd. Wij zeggen alvast: Proost!

Communicatie Wasen

Je eigen groene leasebakVorig bericht
Wasven Festival 24 april | muziek en dans in de TuinderijVolgend bericht

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

<

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes

Wasven
Celebeslaan 30
5641 AG Eindhoven

Klik hier voor de routebeschrijving

Privacy | ANBI

Openingstijden

Winkel
Dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 16 uur.

Gasterij
Dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

Zie agenda voor afwijkende openingstijden tijdens evenementen.

Voor groepen/arrangementen aangepaste tijden mogelijk in overleg.

Contact

Gasterij
040 – 787 07 07 / gasterij@wasven.nl

Winkel
040 – 787 07 08 / winkel@wasven.nl

Zorg
040 – 787 07 09 / zorg@wasven.nl

Groen
040 – 787 07 06 / groen@wasven.nl

©2020 - Realisatie door Freshmonks.nl