In september vorig jaar werd er voor de eerste keer boekweit geoogst op de vrije akker van het Wasven (tegenover de boerderij). Na het dorsen werd een deel van de korrels door Genneper Watermolen tot meel gemalen en gebruikt voor het bakken van biologisch brood. Een ander deel werd in onze eigen ovens geroosterd om daarna door de Stadsbrouwerij Eindhoven tot bier te worden verwerkt.
‘Brabands wit bier’
Boekweitbier zou je een verloren bier kunnen noemen. Het wordt niet veel meer gebrouwen. Vermoedelijk is er voor het eerst rond 1800 sprake van dit ‘melkachtig wit bier’. In de archieven van brouwerij het Scheepje in Haarlem anno 1820 is een recept gevonden van boekweitbier, dat ‘Brabands wit bier’ werd genoemd. Het bevatte pilsmout, tarwemout, boekweit en haver en had een alcoholpercentage van 7,8%. Een stevig biertje dus.
Helemaal verloren is het bier echter niet. De Gooische Bierbrouwerij brouwt àl zijn bieren met boekweit, wat het lokale graan is in het Gooi. Volgens deze brouwerij maakt de hoge viscositeit van boekweit het lastig om mee te brouwen (het verstopt het filterbed), maar geeft het een prachtig schuim, een romig mondgevoel en een subtiel kruidige smaak.
Benieuwd hoe ons nieuwe biertje smaakt?
Wie na het lezen van dit stukje benieuwd is hoe dit bier smaakt, moet op 24 april het Wasven Festival komen bezoeken, waar je voor het eerst zult kunnen proeven of de poging van de Stadsbrouwerij om dit frisse lentebier te brouwen is geslaagd. Wij zeggen alvast: Proost!
Pingback:Nieuwe kaart – meer biologisch – Wasven.nl – Groendomein in Eindhoven